Tuesday, July 4, 2017

Aku Bosan : Ugh! One Day Without Internet

Salam petang semua, dan salam 10 Syawal. Masih raya lagi kan? So, kau orang tak pergi beraya lagi ke? Takkan raya masih awal camni dah rasa bosan? And for those yang dah berlambak duit rayanya tu, aku ucapkan tahniah dan syabas kerana anda merupakan insan-insan yang bertuah sebab dapat duit raya sebanyak tu. Dan yang masih lagi mereput kat rumah tu, don’t worry sebab aku pun antara orang-orang yang sama macam korang. Start from first Syawal until now, aku belum lagi pergi beraya kat mana-mana even my relatives’s houses. Nak cakap busy, takde lah busy sangat. Busy layan tetamu je 😣

Entah lah, no one invites me to go to “beraya” so apa boleh buat lah. Just duduk goyang kaki kat rumah sambil layan social medias yang semakin lama semakin membosankan. Ugh! Aku bosan lah! Sekarang ni cuaca kat negeri aku tengah panas terik weyhh. Angin tak ada, so macam mana nak rasa sejuk sikit? Dah lah panas memanjang aje ni. So those yang same state dengan aku tu, apatah lagi yang sama daerah dengan aku, ni nak pesan supaya banyak-banyakkan minum air masak. Jangan tanya kenapa sebab bak kata Nabil Ahmad, “ lu pikir lah sendiri ”.

And now, aku nak bercerita ceritu about my situation right now. Aipp! It doesn’t mean my healthy, it’s mean about my condition on facing this problem. What type of problem? Haha, masalah kecil je. ONE DAY WITHOUT AN INTERNET! Aku tak suka benda ni jadi sebab aku ni jenis yang bergantung kepada Internet sepenuhnya. Cehh, tak lah camtu sangat. Blogger, biasa lah tu kalau bab-bab berInternet ni. Aku pulak jenis yang kalau sehari tak sah kalau tak buka blog. Even aku ni tak lah selalu update stories on my blog, but I like to decorate it  to looks perfect as good as I want.


Blog aku tak lawa? Ehhh biarlah. Ni blog aku, bukan blog kau.

Haiyaa! Apa nak buat ni selain kemas rumah, complete the homeworks, eat, drink, sleep and repeat it? Mesti ada yang tanya ni kan, macam mana aku boleh update entry ni but then tadi aku cakap tak ada Internet. Kan kan? Okay lah, let me tell you. First, aku type semua ni using Microsoft Word, sebab tak ada Internet, so macam mana nak publish kan? Bila dah ada Internet tu, just copy all of this and paste it to ‘New Posts’ blank page. After that, click publish. Kerja senang tak berbayar dan logik.
 
My heart asking me, myself and I :
“ Bila nak okay Internet ni? ”

At first I thought that my friends would come to my house to complete Physics’s work that given by Mrs.Emily tapi dia orang semua tak muncul-muncul pulak. Bertambah lah rasa bosan tu. Can’t chat to my best friends, can’t decorate my blog, can’t see what’s new on my Instagram, can’t know what’s going on with my Twitter and Gmail, and so on. Too many things that I have to do. But no Internet, so how?

 For your information, I’m not a smartphone user so please don’t ask me to hang out with it and say, “main lah game dalam hp kau tu”. I just install any games on my mom’s tab. I just borrow it for playing a games, not for online or do something bad.
😹😹😹

My heart asking me, myself and I for the 2nd time :
“ Eeeeee lambat lagi ke?!! ”

Setiap kali jari-jemari ini menekan butang-butang huruf di keyboard untuk meneruskan cerita, selagi itu lah lirikan mata ini akan bergerak ke arah Streamyx untuk melihat whether it’s good or not. Dan setiap kali mata memandang benda tersebut, selagi itu lah lampu merah masih lagi menyala signed it’s not ready to use. Dan ini akan terjadi apabila aku mula bersastera menggunakan gabungan dua bahasa namun susunan ayat masih lagi dalam keadaan songsang. Aku memang lemah dalam menyusun ayat!

I think it is better if I stop here. Malas nak type memanjang for unimportant story ni. Insya-Allah, ada masa aku share lagi apa-apa cerita yang bakal menyentuh hati dan perasaan kau orang semua. Cehh gurau seribu kali. I stop here sebab dah tak ada idea nak cakap apa lagi. Lagipun sis lapar, so nak makan apa semua pastu nak main game using my lappy.
(Not mine, it’s my mom’s laptop, hahaha)

Okay, see yah’. Don’t be naughty and listen to your parents. Don’t scold your siblings, friends, relatives or even your teachers. Ni pesan aku untuk kau orang semua. Alright, bye! Much love, xoxo.


P.S : Ohh yesss! Internet dah okay 😸

2 comments:

  1. Simplicity at its best. Blog yang nampak simple kadang-kadang nampak lagi lawa kut haha

    ReplyDelete

All Rights Reserved 2017 ( SITI FILZAHTUL )