Thursday, July 6, 2017

Sukantara : Tragedi Palang Patah & Congrats To KASUARI

Draft on 6th July 2017 [ 3:04 PM ]
Updated on 6th July 2017 [ 6:21 PM ]
Published on 6th July 2017 [ 7:30 PM ]
Tunggu kawan send gambar wefie, hehe 😸

Kasuari's team members
6th July 2017, tarikh yang dah ditetapkan untuk program sukan di sekolah aku iaitu SUKANTARA. Actually, sukantara adalah program sukan yang aktivtinya tak lah begitu banyak, it’s only has 4 activities which is acara lari 100m, lompat jauh, lompat tinggi and also lontar peluru.  Alhamdulillah, aku dah selesaikan semua aktiviti dengan baik even markah tak lah tinggi mana.

Okay, now aku nak story dekat kau orang suasana semasa sukantara tersebut. Before we start all the activities, we have done some exercises to warm up yang diketuai oleh beberapa atlet sekolah iaitu Nazlif, Faizal, Wellendy, Jonathan (my classmate) dan yang lain-lain tu aku tak ingat sebab time tu aku duk paling belakang so tak berapa nampak sebab … pendek 👾

Cikgu Ardi : Ok, sebelum kita mulakan sukantara kita pada hari ini, kita buat pemanasan badan dulu supaya nanti tiada yang jatuh pengsan kah apa sebab tiada warm up.

“ Bah cepat lah get ready! Nazlif, Faizal, Daus, Jonathan, Robito ...“

And so on .. [ aku tak ingat dahh ]

So after nama athletes yang dah kena mentioned nama dia orang tadi tu pun went to the in front and did some exercises according the music beat. Some of the students follow their steps and some don't. at first, aku ikut je apa yang kena suruh buat but at last aku just berdiri sambil peluk tubuh while my leg bergerak tak berhenti. Lagu best weyhh memang lah kaki pun ikut vibrate, hahaha.

Lepas warm up tu, all students are required to go to the field. Tapi sebelum tu, aku temankan Clarita ke tandas dulu sebab dia nak tukar baju. Benda yang tak dijangka pulak jadi. Jam tangan Clarita hilang! Ke hulur ke hilir budak tu mencari jam dia, kesian jugak lah aku tengok. Manakala aku pulak jadi tukang pegang payung and her bottle time tu. Ish! Ambil kesempatan nak membuli ni, hahahah kidding.

Clarita : Hah?! Mana sudah jam saya? Takkan tinggal di tandas?

Aku : Entah kau. Tadi last letak di mana?

Clarita : Saya nda ingat ohh. Jap, saya try cari di tandas dulu.

So we went to the toilet but unfortunately, we still lost her watch. Lain kali letak lagi sembarangan. Kan dah hilang! Jam G-Shock colour hitam + gold. Barang original bukan copy ori. *It doesn’t matter to me actually. Huhu.

Clarita : Haiyaa! Hilang sudah jam saya.

Aku : *diamkan diri*

So we forget about it for a while pastu kita orang pergi padang, sebab takut kalau lewat nanti cikgu marah pulak. Lagipun, mestilah sokong rumah sukan masing-masing kan and kebetulan rumah sukan kami sama which is Kasuara (#teamhijau). Turun je padang semua aktiviti dah start. Untuk Kasuari, kami pergi bahagian lompat tinggi dulu sebab aktiviti lain untuk rumah sukan lain dulu. Jap, aku bagitahu dulu nama-nama rumah sukan yang ada kat sekolah tu.

Kenyalang - #teambiru
Rajawali - #teammerah
Raja Udang - #teamkuning

Kasuari - #teamhijau

Dulu time form 1 sampai form 3, aku Rajawali tapi entah kenapa time form 4 ni kena tukar pegi Kasuari. Mungkin sebab aku tak membantu agaknya time dekat Rajawali dulu, cehahaha.

untuk students form 5. After that, we continue with the second category iaitu lelaki A dan perempuan A. ni untuk students form 3 dan form 4. Which is, my category lah. Ohh, lupa nak bagitahu yang ukuran ketinggian palang untuk setiap kategori tak sama eh. Dan aku merupakan orang-orang yang malang sebab dapat ukuran yang sangat tinggi. Dah kalau tinggi sangat, macam mana nak lompat weh? Kaki aku tak lah panjang sangat macam depa tu. Tapi demi rumah sukan, aku sanggup sahut cabaran tu. Haha.

Ustazah Shanty : Kalau nda dapat lompat, nda pa yang penting ada penyertaan kamu untuk setiap acara. Kalau nda mau lompat, just lari pastu tolak ja palang tu. At least ada juga markah kamu.

Students : Okay cikgu !!

Ustazah Haizun : Okay, sekarang turn Siti Filzahtul. Sedia?

Aku : Ya, sedia.

Ustazah Haizun : Okay, mulakan.

Maka, aku pun berlari-lari anak dan apabila aku sampai di bahagian palang tersebut, aku pun menolaknya tanpa melompat sedikit pun. Hahaha. Actually, bukan aku tak dapat lompat cuma time tu aku malas sangat nak bersukan. Cehh, bukan time tu je. Setahu aku almost every year aku akan buat camtu. Ehh kecuali time form 1 dulu. After they looked my amazing skill of pushing, mereka gelakkan aku. Ish sampai hati!

Lepas dah pass acara tu, we go to the next section for the second game iaitu lontar peluru. Siapa pernah try main lontar peluru? Rasa ringan or berat? Yang mana cakap ringan tu, aku ucapkan “wow amazing baby” sebab berkeupayaan untuk mengangkat benda seberat itu. Yang mana cakap berat tu, yes kita geng. Berat dia bukan main lagi k. Rasa macam nak terbengkok tangan ni. Aku pendekkan cerita, time turn aku, aku kira nak angkat 1 tangan je sebab tengok member lain sebelum angkat 1 tangan macam ringan sangat, so aku pun try lah. Bila dah angkat tu. Ya Allah ! Engkau tolong lah berikan kekuatan kepada hamba-Mu ini. Serius aku tak larat. So, nak tak nak aku terpaksa angkat benda tu using both of my hands.

Bila dah humban tu, memang teruk lah resultnya. Dah lah tak larat angkat, ni tak lepas point pulak. Memalukan betul! Malu aku bila budak junior semua tengok time tu. Terasa diri ini terlalu lemah, cewahhhh. Eh! Yang penting aku try k even malas sangat time tu. Daripada yang lain tu sanggup ponteng sebab kemalasan diri itu terlalu dilayan. Ok sorry sebab bersastera. And then, pergi bahagian acara lari 100m pula. Haa, kalau yang ni memang makanan aku. Bab-bab berlari memang aku yang punya. Hahaha takde lah. Time tu kawan suruh jogging je, tapi aku malas nak dengar cakap kawan time tu so aku pun abaikan mereka. Lari punya lari, tergelincir pulak so point aku tak banyak.

Next game is lompat jauh. Untuk lompat jauh ni, aku tak buat betul-betul sebab time tu padang dalam keadaan lembab dan berlumpur. So aku tak nak jatuh dan tak mau kasut kotor. Heheh. Time game ni aku berlari anak pastu time part lompat tu aku tak buat. Aku terus stop. At least ada penyertaan. Hahahahaha. Time ni point aku 1 mata je, hebat tak aku? Suddenly ..

Ustazah Shanty : Okay minta perhatian dulu. Untuk perempuan A nanti kamu buat semula acara lompat tinggi tu sebab tadi ukuran salah. Terlalu tinggi pula kan? Lepas ni, pegi bahagian lompat tinggi tu k.

Perempuan² A : Okay cikgu.

Cis! Patut pun kenapa aku tak dapat, rupanya ukuran tadi tu salah. That’s why nampak tinggi sangat. Okay takpa, kali ni aku buat betul-betul sebab time sekolah rendah, aku atlet untuk acara ni lah. Bangga jap, hehe sorry. Untuk ukuran sebenar, dia 100cm. Berbeza betul dengan yang sebelum ni. So, tanpa banyak songeh aku pun lompat untuk kali kedua.

Lompat punya lompat, something bad happened. Nak tahu apa?
Palang tu patah 😹😹
Tapi bagi aku, itu just hiburan semata-mata. Apa yang penting is, team aku iaitu Kasuari dah menjuarai semua acara sukan. Tahniah diucapkan kepada semua yang melibatkan diri.

Wednesday, July 5, 2017

Segment Bloglist : Yay or Nay?


Hello everyone! How’s your day? Dah lama tak tanya khabar rakan blogger semua kan? Cuaca kat sini sekarang panas sebab tak berangin, sedikit mendung walaupun tak hujan. Dan kini, terasa bahangnya. I need an aircond right now! Alright, tujuan aku tulis entry kali ini adalah ingin bertanyakan sesuatu.

Me : I think that I would like to having a segment. Untuk tajuk segment tu belum tahu lagi lah, but what I want to tell you now is segment yang bakal aku adakan itu is about a bloglist segment which is aku akan cari some amazing blogs yang dah menambat hati aku and then I will put it on my ‘inspiration bloglists’ side. Yes, that sounds isn’t very interesting but I try my best to having it with love and care, hahahaha 🙏

That’s what my heart saying. And now, I wanna ask you. Kalau lah aku buat segment tu, agak-agak ada tak yang berminat untuk join? I need your answer as soon as possible. Even segment tu tak berapa menarik, Insya-Allah followers, page views, readers and so on of your blog will be increase. Kalau ada yang berminat, leave your comment below and mana yang tak berminat untuk join tu, it’s okay. I didn’t force you to join it to. I’m just asking and I need your answer.

P.S : SUPPORT RAKAN BLOGGER !! ✌️✌️✌️

Tuesday, July 4, 2017

Aku Bosan : Ugh! One Day Without Internet

Salam petang semua, dan salam 10 Syawal. Masih raya lagi kan? So, kau orang tak pergi beraya lagi ke? Takkan raya masih awal camni dah rasa bosan? And for those yang dah berlambak duit rayanya tu, aku ucapkan tahniah dan syabas kerana anda merupakan insan-insan yang bertuah sebab dapat duit raya sebanyak tu. Dan yang masih lagi mereput kat rumah tu, don’t worry sebab aku pun antara orang-orang yang sama macam korang. Start from first Syawal until now, aku belum lagi pergi beraya kat mana-mana even my relatives’s houses. Nak cakap busy, takde lah busy sangat. Busy layan tetamu je 😣

Entah lah, no one invites me to go to “beraya” so apa boleh buat lah. Just duduk goyang kaki kat rumah sambil layan social medias yang semakin lama semakin membosankan. Ugh! Aku bosan lah! Sekarang ni cuaca kat negeri aku tengah panas terik weyhh. Angin tak ada, so macam mana nak rasa sejuk sikit? Dah lah panas memanjang aje ni. So those yang same state dengan aku tu, apatah lagi yang sama daerah dengan aku, ni nak pesan supaya banyak-banyakkan minum air masak. Jangan tanya kenapa sebab bak kata Nabil Ahmad, “ lu pikir lah sendiri ”.

And now, aku nak bercerita ceritu about my situation right now. Aipp! It doesn’t mean my healthy, it’s mean about my condition on facing this problem. What type of problem? Haha, masalah kecil je. ONE DAY WITHOUT AN INTERNET! Aku tak suka benda ni jadi sebab aku ni jenis yang bergantung kepada Internet sepenuhnya. Cehh, tak lah camtu sangat. Blogger, biasa lah tu kalau bab-bab berInternet ni. Aku pulak jenis yang kalau sehari tak sah kalau tak buka blog. Even aku ni tak lah selalu update stories on my blog, but I like to decorate it  to looks perfect as good as I want.


Blog aku tak lawa? Ehhh biarlah. Ni blog aku, bukan blog kau.

Haiyaa! Apa nak buat ni selain kemas rumah, complete the homeworks, eat, drink, sleep and repeat it? Mesti ada yang tanya ni kan, macam mana aku boleh update entry ni but then tadi aku cakap tak ada Internet. Kan kan? Okay lah, let me tell you. First, aku type semua ni using Microsoft Word, sebab tak ada Internet, so macam mana nak publish kan? Bila dah ada Internet tu, just copy all of this and paste it to ‘New Posts’ blank page. After that, click publish. Kerja senang tak berbayar dan logik.
 
My heart asking me, myself and I :
“ Bila nak okay Internet ni? ”

At first I thought that my friends would come to my house to complete Physics’s work that given by Mrs.Emily tapi dia orang semua tak muncul-muncul pulak. Bertambah lah rasa bosan tu. Can’t chat to my best friends, can’t decorate my blog, can’t see what’s new on my Instagram, can’t know what’s going on with my Twitter and Gmail, and so on. Too many things that I have to do. But no Internet, so how?

 For your information, I’m not a smartphone user so please don’t ask me to hang out with it and say, “main lah game dalam hp kau tu”. I just install any games on my mom’s tab. I just borrow it for playing a games, not for online or do something bad.
😹😹😹

My heart asking me, myself and I for the 2nd time :
“ Eeeeee lambat lagi ke?!! ”

Setiap kali jari-jemari ini menekan butang-butang huruf di keyboard untuk meneruskan cerita, selagi itu lah lirikan mata ini akan bergerak ke arah Streamyx untuk melihat whether it’s good or not. Dan setiap kali mata memandang benda tersebut, selagi itu lah lampu merah masih lagi menyala signed it’s not ready to use. Dan ini akan terjadi apabila aku mula bersastera menggunakan gabungan dua bahasa namun susunan ayat masih lagi dalam keadaan songsang. Aku memang lemah dalam menyusun ayat!

I think it is better if I stop here. Malas nak type memanjang for unimportant story ni. Insya-Allah, ada masa aku share lagi apa-apa cerita yang bakal menyentuh hati dan perasaan kau orang semua. Cehh gurau seribu kali. I stop here sebab dah tak ada idea nak cakap apa lagi. Lagipun sis lapar, so nak makan apa semua pastu nak main game using my lappy.
(Not mine, it’s my mom’s laptop, hahaha)

Okay, see yah’. Don’t be naughty and listen to your parents. Don’t scold your siblings, friends, relatives or even your teachers. Ni pesan aku untuk kau orang semua. Alright, bye! Much love, xoxo.


P.S : Ohh yesss! Internet dah okay 😸

Monday, July 3, 2017

3 July 2017 Tamatnya Giveaway 1,000 Kotak Perlashine Kapsul Mutiara by Safiey Ilias

Pejam celik pejam celik dah 3 Julai 2017 iaitu bersamaan dengan hari Isnin pertama bagi bulan ketujuh dalam tahun 2017 ini. Apa yang istimewanya tarikh tersebut? Haa, kepada sesiapa yang belum lagi mengetahui atau belum lagi ‘register’ untuk join giveaway yang diadakan oleh seorang usahawan muda ni, boleh klik link di bawah.


Don’t waste your time because today is the last date for you to submit your registration. Tak susah pun untuk isi borang online giveaway tersebut. Just masukkan nama manja korang, nombor telefon, email, alamat rumah, poskod dan juga negeri. Oh, dan kepada sesiapa yang dah join tu, ni nak tanya. Dah completekan borang survey belum? Alaa, soalan dia senang je.

Perlashine Kapsul Mutiara

Sebelum tu, yang mana masih lagi tak tahu bagaimana rupa bentuk Perlashine Kapsul Mutiara tu, boleh lihat gambar di atas. Nice packaging ! Harga? Ohh, haritu Cik Safiey ada buat promo raya dimana harga sebotol Perlashine hanya berjumlah RM60 daripada harga asal. Tetapi, memandangkan promo raya dah habis, sekarang ni kalau nak beli Perlashine Kapsul Mutiara tu, mesti beli dengan harga asal lah jawabnya. RM60 menjadi RM140. Itu adalah harga asal okay.

Apa kelebihan Perlashine Kapsul Mutiara ni?

• Merawat masalah jerawat dan jeragat
• Memutihkan kulit
• Memudarkan parut di wajah dan badan
• Menyihatkan tubuh badan
• Merawat bermacam masalah kulit
• Awet muda dan anjal
• Menegangkan wajah

Banyak tak? Nak lagi? Okay, tengok testimoni di bawah ni pulak.
Testimoni pengguna Perlashine Kapsul Mutiara

So, yang dah join tu, jangan lupa share result malam ni. Mana lah tahu kalau ada di antara rakan blogger yang bertuah kan? Dan Insya-Allah ada rezeki aku untuk menang sama. Jap nanti dulu, giveaway ni bukan dapat Perlashine Kapsul Mutiara je tau, ada cabutan bertuah sekali.

Hadiah yang menarik telah disediakan kepada para pemenang yang bertuah. Nak tahu apa? Ada iPhone7, set barangan kosmetik bernilai RM2,000 dan seterusnya beberapa wang tunai yang cukup hebat nilainya. Keputusan akan diumumkan pada jam 11.00 malam ini. Semoga kita menang ya kepada yang dah join tu, amin.

Sunday, July 2, 2017

Giant Foot Prints

Tahun 2016 merupakan tahun yang terpenting bagi aku untuk berusaha bersungguh-sungguh demi mencapai keputusan yang cemerlang dalam Pentaksiran Tingkatan 3. Kini, aku berusia 16 tahun dimana tidak lama lagi aku bakal berhadapan dengan satu lagi peperiksaan yang cukup besar dan mendebarkan. Guess what? Yes, Sijil Pelajaran Malaysia as known as SPM. Mengapa aku berkata sedemikian? Kerana tingkatan 4 merupakan titik permulaan untuk aku berkenalan dengan beberapa subjek yang agak mencabar walaupun aku tidak lah begitu hebat untuk menyelesaikannya.

Okay, forget about it for a while sebab sekarang aku akan berkongsi satu pengalaman yang tidak akan dilupakan bagi aku dan juga all my ex-classmates, perhaps. Kisah dimana kelas kami telah dimasuki oleh “sesuatu” yang kami sendiri belum dapat jawapan sebenar. That time aku dan rakan-rakan baru sahaja masuk ke dalam kelas selepas selesai majlis perhimpunan pada waktu pagi. It was a rainy day. Hari itu hari Isnin iaitu hari pertama sekolah dalam waktu seminggu exclude Saturday and Sunday lah. Before that, let me tell you how does my class look. Okay, cermin kelas kita orang tu jenis sliding and tinted, so orang yang ada dekat luar kelas tu takkan nampak apa yang ada kat dalam. Faham tak? Tak faham sudah. Our class is on level 2 dan kelas kami berada between kelas 5 Science and 3 Bijak. Sorry, aku sendiri tak tahu macam mana nak explain kedudukan kelas kita orang ni sebab bangunan dia asing-asing. Ehh tak penting pun semua tu ! Kita sambung pulak cerita awal tadi.

Bila kita orang masuk je dalam kelas tu, we saw that our class mirrors opened as if someone entered our class. Kita orang pun pelik lah sebab selalunya kita orang akan close all the mirrors and also doors before we leave that classroom. And now, siapa pulak yang berani buka cermin tu pastu sesuka hati nak masuk kelas orang kan? A bit of dispute happened between all of us at that time. Mana taknya? Semua pun nak menuduh antara satu sama lain. Gaduh sebab apa? Sebab tak tutup cermin tu je. Memandangkan aku merupakan orang-orang yang lewat keluar kelas kelmarin so aku pun dengan lantangnya bersuara bahawa aku sendiri yang tutup cermin tu semua. So, nak tuduh apa lagi? Memang tangan aku sendiri bergerak untuk tutup semua cermin tu, mata aku sendiri tengok cermin tu di’slide’ pastu aku siap lock lagi cermin tu so that no one can enter our class tapi lain pulak yang jadi.

Classmates : Betul kan kau sudah kunci semua cermin ni? 

Me : Ya bah ! Saya kunci semua, and then saya double check lagi before saya keluar kelas.
( I’m Sabahan that’s why I’m using that word )


Suddenly, everyone was silent and the atmosphere changed into horror when we saw something on the floor. Guess what? It’s a footprint. Lagi seram bila tengok tapak kaki tu besarnya dua kali ganda dengan tapak kaki kawan aku yang memang dah cukup besar tu. Ehh tu belum berapa seram lagi tu. Nak lagi seram? Tapak kaki tu just ada 3 sahaja. Dengan langkah yang tersangat-sangat besar. Bayangkan lah, macam mana ‘orang’ yang masuk kelas kita orang tu boleh berjalan dengan langkah yang besar. Tapak kaki tu berlumpur, so we know lah yang ‘orang’ tu berjalan dalam keadaan yang basah. Bukan itu sahaja, barang-barang yang ada dalam kelas tu pun hilang dikebas. Fail aku pun nak dikebasnya. Tertangguh semua kerja khusus Sejarah aku. Penat namatey aku buat, senang-senang je ‘benda’ tu ambil. Even dia tak lah ambil semuanya. Tapi, rugi lah kertas aku kan? This is our conversations after we saw that footprints.

Me: Eh ! Ni tapak kaki siapa pula ni?

Friend 1: Huishh, besar juga !! *shock*

Me: John ! Sini dulu kau !

Jonathan: Bukan saya bah tu. Nahh ! Cuba kau tengok, yang itu lagi besar berbanding kaki saya.

Classmates: Cuba try tapak kaki si Chel.

Me: Chel !!!!!!!!

Chel: Eeeee kaki saya kecil sikit berbanding yang itu. Tapak kaki tu 2x ganda besar.

Me: *silent*

Classmates: So, siapa punya tapak kaki lah ni?

Syafa’s desk also being dirty because that footprint. So, we need to clean it up before our first subject started. Kebetulan subjek pertama adalah Sejarah, so kita orang report hal tu dekat guru pembimbing bagi subjek tu. She was also surprised after listened our story. She silent for a while and then she said 

Mrs.May : Jangan lah kamu fikir hal tu. Nanti cikgu berbincang dengan guru-guru lain. Sekarang ni kamu selesaikan kerja kamu tu sebelum last date hantar.

So, we continue to complete our work and make nothing happened. Until now, we still curious about that and some of us thought that it was orang minyak and some thought that maybe it’s a thief. The thief who wants to be smart by stealing our work and the calculators, hahahah. Curi kalkulator sebab apa? Itu bukan smartphone yang harga ribu-ribu. But, nevermind lah. It doesn’t matter to me. Apa yang penting adalah kerja khusus aku dah siap and already submitted to Mrs.May. And alhamdulillah, I’ve got A for that subject. Thanks to those who have prayed for my success.

All Rights Reserved 2017 ( SITI FILZAHTUL )